На сцената на теорията: Психодрама и Психоанализа: Пол Холмс

8 юни (петък), 19:00 часа
Център за култура и дебат “Червената къща “Андрей Николов”
(ул. “Любен Каравелов” 15, София 1142)
зала „Пеша Николова“ (втори етаж)

Издателска къща “КХ – Критика и Хуманизъм” и Българското общество по групова анализа и групови процеси представят:

 

На сцената на теорията: Психодрама и Психоанализа :Пол Холмс

пърформанс-премиера на книга

holmes-crop2

 

 

 

 

 

 

 

 

Пиеса с пролог, три действия и епилог

Действащи лица (очаквайте кой ще поеме ролите):
Котката – / Разказвач – / Пол Холмс – / Джордж – / Групата – / Телма – / Джойс – / Маги – / Виктор – / Бащата на Джордж – / Фред, шефът на Джордж – / Майката на Джордж – / Яков Л. Морено – / Зерка Морено – / Зигмунд Фройд – / Анна Фройд – / Мелани Клайн – / У. Р. Д. Феърбеърн – / Доналд У. Уиникот – / Ото Кернбърг – / Уилфред Р. Бион – / Зигмунд Х. Фукс – / Ървин Ялом – / Студентите – / Сценография и костюми – / Драматургичен екип –

Разговор с участието на:
Антоанета Колева, Д-р Давид Иерохам, Ваня Недялкова, Яна Левиева,
Цветелина Йосифова

И още:
Коректор-специалист по граматика – / Печатар – / Гергана Икономова –
Опаковчик – / Биговач – / Книжар – / и др.

Една вечер, в която Издателска къща “КХ – Критика и Хуманизъм” и Българското общество по групова анализа и групови процеси представят – сценично и теоретично – първото издание на български език на “Вътрешният сят и неговото представяне: Теорията на обектните отношения и психодрамата” – книгата на Пол Холмс – един жив класик и ненадминат експерт в изследването на полето между психодрамата и психоанализата!

Книгата е класически труд в областта на психотерапията и съчетава психодрама и психоанализа. Пол Холмс ни повежда към сцената на „вътрешния свят“ на обектните отношения на протагониста и неговия „външен свят“, споделян с другите – свят, в който се случват реалните отношения. Всяка глава на книгата започва с откъс от психодраматична сесия: разказът винаги илюстрира по действен начин определени аспекти на психодрамата и на теорията на обектните отношения. Последващото разискване на този клиничен материал осветлява основни психодраматични и психоаналитични понятия и подходи, като ги синтезира – разбираемо, ерудирано и вдъхновяващо.

Пол Холмс e психоаналитик и психодрама-терапевт. Тук той изследва връзките между теориите на Яков Леви Морено – създател на психодрамата и на Зигмунд Фройд – създател на психоанализата, съчетавайки ги с идеи и на други психотерапевтични подходи.

Книгата е брилянтно употребима в обучението и практиката на всички професионалисти в областта на психотерапията и психичното здраве. Тя същевременно би била безценен помощник за хора в сферата на психодрамата и психоанализата, както и за хуманитаристи, изследващи човека. А помощта, която би могла да даде на всеки саморефлексивен човек, е извън всякакво съмнение.

Събитието е първо от поредицата “На сцената на теорията” на Българското общество по групова анализа и групови процеси. Очаквайте в поредицата “Мъжът, който дължеше живота си на една мечта” от Феликс де Менделсон, Феноменология на сънуването и др.

Събитието се провежда с домакинството на Института по психодрама към Червената къща.

Вход свободен